Midden oorontsteking
Midden oorontsteking

De behandeling hangt af van welke soort middenoorontsteking je hebt. Nu zal kort per soort middenoorontsteking de behandeling worden uitgelegd. Deze behandelingen vinden allemaal plaats bij de KNO-arts of kinderarts.

Acute middenoorontsteking

Heb je vaker dan 3 keer per half jaar of 4 keer per jaar last van een acute middenoorontsteking? Dan kun je er in overleg met de arts en je ouders voor kiezen om buisjes te laten plaatsen. Dit gebeurt tijdens een operatie in dagbehandeling. Hierdoor heb je ongeveer een half tot één jaar lang geen last meer van oorontstekingen, met name geen oorpijn. Ieder jaar worden bij 1 op de 100 kinderen buisjes geplaatst. Je bent dus niet de enige. Soms kan het helpen om voor langere tijd antibiotica te nemen.

Slijmoor

Heb je langer dan 3 maanden last van een slijmoor? Dan kan een logopedist je helpen. Als je nog goed hoort wordt er meestal niks gedaan. Maar kun je iets minder goed horen? Dan kunnen buisjes een oplossing zijn. Heb je daarbij ook last van je neusamandelen? Dan kun je in overleg met de arts en je ouders beslissen om buisjes te laten plaatsen en je neusamandelen te laten weghalen. Is het bij jou niet mogelijk om buisjes te laten plaatsen? En kun je door die vele oorontstekingen minder goed horen? Dan zal de arts onderzoeken of je een gehoorapparaatje nodig hebt. Dit laatste komt heel weinig voor.

Loopoor

Heb je last van een gaatje in je trommelvlies met een loopoor? Misschien besluit de arts om je oordruppels geven. Dit zorgt ervoor dat je oor van binnen weer droog wordt. Als dit niet snel helpt kan een korte kuur antibiotica helpen. Helpt dit niet? Dan kan de arts in overleg met jou en je ouders beslissen om te starten met een 6 tot 12 weekse kuur antibiotica. Dit medicijn noemen ze met een medisch woord co-trimoxazol. Kun je door deze middenoorontsteking minder goed horen? Dan kan de arts je een gehoorapparaatje adviseren. Dit komt heel zelden voor. Heel soms is het nodig dat je een microscopische oorreiniging krijgt. Als dat niet lukt, is het misschien nodig dat je een sanerende ooroperatie krijgt. Meestal krijg je naast deze operaties ook nog antibioticadruppels, -pillen of -drank.

Pijnstilling tijdens de ingreep

Wanneer je buisjes krijgt kun je voor de operatie het beste paracetamol nemen. Tijdens de operatie word je onder narcose gebracht. Dit gebeurt door middel van een kapje over je mond en je neus. Hierdoor adem je de narcose in. Ook kun je onder narcose worden gebracht door middel van een infuus.

watmoetjedoen-visual1

Op dit plaatje zie je een buisje

 

Wil je naast deze patiënteninformatie meer weten?

www.mijnkinderarts.nl/ziekten/keel-neus-oorgebied/middenoorontsteking-otitis-media-acuta.htm

www.thuisarts.nl/oorontsteking/mijn-kind-heeft-middenoorontsteking

www.thuisarts.nl/loopoor

www.thuisarts.nl/slijmoor

 

 

Ga naar de officiële medische richtlijn
 

Stichting Kind en Ziekenhuis© 2015  | Disclaimer  |  Contact  |  Promotie  |  Patiënteninformatie toevoegen  |  Inloggen